top of page

Projekti.

Pannonian

Challenge

Najbolji festival ekstremnog sporta u ovom dijelu Europe iz godine u godinu neprestano raste, privlačeći u Osijek sve veći broj posjetitelja i sportaša - zahvaljujući upravo udruzi Pannonian. Naime, osnivači udruge su ujedno i začetnici Pannonian Challengea, festivala koji je od skromnih početaka, u samo dva desetljeća izrastao u poznatu manifestaciju, cijenjenu diljem svijeta. „Tko Prvi Govno Mrvi“, duhoviti je naziv natjecanja koje se smatra pretečom i nultim izdanjem Pannonian Challengea, koji je svoju premijeru doživio u ljeto 1999. godine, kada se osječkoj publici predstavila nekolicina entuzijasta ekstremnog sporta, dok su cjelokupan program energičnim nastupima upotpunili najbolji lokalni urbani glazbenici.

 

Ugodan spoj ekstremnog sporta i dobre zabave, udruga je nastavila njegovati i sljedećih godina, ne zaboravljajući kako je sve počelo, ali prateći svjetske trendove, koji su uz mukotrpan rad njezinih članova i volontera doveli do festivala zavidne razine. Kroz dva destljeća, Pannonian Challenge je ugostio najbolje svjetske ekstremne sportaše i regionalne glazbenike, koji su tisućama i tisućama posjetitelja u Osijeku pokazali kako je ovom festivalu samo nebo granica.

 

Ovo je prvi i najveći projekt udruge Pannonian, koji je s vremenom postao poznati osječki brend, baš poput komarca, vjernog gosta svakog izdanja festivala na lijevoj obali Drave, koji ujedno simbolizira kontinuirani i neumorni rad udruge.

Skatepark

Pannonian

Osječki skate park, smješten na lijevoj obali Drave uz ŠRC Copacabana, zasigurno je jedan od najbolje opremljenih poligona za ekstremni sport u cijeloj Europi, sve zahvaljujući udruzi Pannonian koja neprestano ulaže u njegovu infrastrukturu. Naime, sam skate park se proteže na gotovo 2500 četvornih metara, a u njemu su zastupljeni svi potrebni elementi za adekvatan trening,  ali i za natjecanje u ekstremnim sportovima na najvišoj, profesionalnoj razini.

 

U središtu je široki jump box, omiljen kod svih vozača, dok je za najbolji mogući flow promišljeno kreiran poligon, kojega čine minirampe, railovi, ledgeovi, step upovi, rooftop, piramida, spine i big quarter.

 

Dakle, ovi elementi čine koherentnu cjelinu, koju od prošle godine savršeno upotpunjava i foam pit – element koji doprinosi sigurnosti vozača i usavršavanju zahtjevnih trikova. Upravo u tom kontekstu, uskoro se planira postaviti i manji resi box, element optočen gumom koji će omogućiti uvježbavanje trikova bez velikih ozljeda.

Bike Club

Pannonian

Svi dosadašnji uspješni projekti, uz velike planove za budućnost, naveli su 2017. godine udrugu Pannonian na osnivanje Biciklističkog kluba Pannonian, koji će obuhvaćati sve relevantne discipline - brdski i cestovni biciklizam, te naravno, BMX.

 

Jedan od glavnih razloga njegova osnivanja bile su Olimpijske igre, odnosno uvrštavanje BMX freestyle discipline u olimpijske sportove, zbog čega će svaki vozač koji želi nastupiti na tom prestižnom natjecanju morati biti učlanjen u licencirani klub nacionalnog saveza. BMX je tako logično došao na prvo mjesto BK Pannonian, koji je postao članom Hrvatskog biciklističkog saveza, a koji će 2019. godine započeti sa službenim upisima sportaša, ujedno obrazujući i licencirane trenere u pojedinim, podzastupljenim kategorijama biciklizma.

Extreme Camp

Osječki skate park već godinama oduševljava vozače iz cijeloga svijeta, stoga je plan udruge Pannonian uspostaviti regionalni trening centar ekstremnih sportaša na lijevoj obali Drave. Potencijal toga ekstremnog kampa već je prepoznao Mađarski biciklistički savez, koji je ondje doveo 18 svojih BMX freestyle vozača krajem ožujka 2018., na prvu fazu višednevne obuke za Olimpijske igre 2020. u Tokiju.

 

Uz njih, udruga pregovara s biciklističkim savezima iz Slovenije i Srbije, a čak postoji i interes sportaša iz Austrije i Kine. No, daljnjem interesu će zasigurno najviše pridonijeti planovi o izgradnji BMX Race staze u blizini skate parka, gdje bi u skoroj budućnosti trebao „niknuti“ i jedinstveni Dirt poligon.

Orahovica

Bike Weekend

Jedan od najnovijih projekata udruge Pannonian krije se malo dalje od Osijeka, u brdovitom predjelu Orahovice, gdje stanuje brdski i cestovni biciklizam. Riječ je o Orahovica Bike Weekendu,događaju koji je svoju uspješnu premijeru doživio u svibnju 2018., kada je u 90 kilometara dugoj cestovnoj utrci nastupilo 40 vozača iz cijele regije, dok se u popularnim brdskim disciplinama, Enduro i Cross country, okušalo ukupno 60 sportaša.

 

Dvadesetogodišnje iskustvo stečeno organizacijom Pannonian Challengea tako je već polučilo značajne rezultate, a uz brojne sportaše, željne ovakvih natjecanja, uvelike su profitirale i poneke neuređene brdske staze oko Orahovice, koje se sada sustavno uređuju i održavaju. Glavna ideja udruge Pannonian, tako je krajem travnja ili početkom svibnja svake godine održavati Orahovica Bike Weekend, koji će se savršeno uklopiti u sam početak sezone cestovnog i brdskog biciklizma.

Pump track

Vijenac

U blizini sportskog igrališta na Vijencu Ivana Meštrovića u Osijeku, udruga Pannonian pomaže u realizaciji i adaptaciji jedinstvenog projekta, koji će doprinijeti razvoju ekstremnog biciklizma kod mladih. Riječ je o popularnom pump track poligonu, koji je građen od niza zemljanih brdašaca, raspoređenih u dvije usporedne staze, kako bi se biciklistima omogućila vožnja, odnosno utrka u paru. Iako će pump track na Vijencu službeno biti pušten u pogon na proljeće 2019., već je probudio velik interes kod mladih, koji će se ovako, na zabavan i siguran način, moći pripremati za BMX Race disciplinu u decentraliziranom sustavu osječkih skate parkova.

Pannonian Voting

Platform

Partneri udruge Pannonian, uz savjete njezinih stručnjak, razvili su specijaliziranu aplikaciju u oblaku, koja svake godine postaje bogatija značajkama, a uspješno se prilagođava aktualnim zahtjevima struke i svakom natjecanju ekstremnog sporta.

 

Primjerice, za vrijeme Pannonian Challengea organizator i suci ju koriste za ocjenjivanje vožnji u svim disciplinama (BMX, skate i inline) i svim kategorijama (amateri i profesionalci).

 

Suci aplikaciju koriste pomoću tableta, a TV režija i novinari aplikaciji pristupaju pomoću internet preglednika. S aplikacijom administrator upravlja na način da određuje koja će vožnja u kojem trenutku biti u tijeku, pa samim time i vidljiva sucima. Isto tako, administrator određuje koji će segment, poput rasporeda vozača ili krajnjeg rezultata, biti vidljiv ili skriven TV režiji i novinarima.

 

Naposljetku, aplikacija je visoko konfigurabilna, pa se na taj način vrlo brzo može prilagoditi za bilo koji tip suđenja, neovisno o tome hoće li kriterij biti jedna vožnja, prosječna ocjena u slučaju više vožnji, najviša ocjena iz više vožnji ili objektivan dojam sudaca.

Erasmus+ Sport

Udruga Pannonian od 1. siječnja 2020. nositelj je Erasmus+ Sport projekta pod nazivom Urban Sport and Culture Volunteers (* Volonteri urbanog sporta i kulture).  Projekt je sufinanciran sredstvima programa Europske unije Erasmus+  u iznosu od 400.000,00 eura. U projekt je uključeno 7 partnera iz 6 europskih zemalja. Udruga  Pannonian koordinator je projekta, a projektni partneri su; Hrvatski olimpijski odbor, Champions Factory Ireland Limited iz Irske , Youth Association Extreme Style iz Ukrajine, Funattack Wojciech Tandeck iz Poljske, Elamussport MTÜ iz Estonije, te Društvo Foton iz Slovenije. Aktivnosti će se provoditi tijekom idućih 36 mjeseci  (do prosinca 2022. godine).   

Opći cilj projekta je povećati stopu zaposlenih mladih s manje mogućnosti kroz volontiranje na sportskim događajima. Ovaj je cilj podijeljen u tri konkretna:

  1. angažirati mlade ljude s manje mogućnosti u volonterskim sportskim aktivnostima,

  2. poboljšati vještine volontera i ključne kompetencije za buduće prilike za posao,

  3. podići svijest o važnosti volontiranja u sportu.

Erasmus+ Sport - EUFIT

Udruga Pannonian partner je u „EUFIT“ Erasmus + Sport projektu od 1. siječnja 2021. EUFIT se bavi temom poticanja sudjelovanja u sportu i povećanjem tjelesne aktivnosti u skladu s HEPA preporukama i smjernicama Vijeća EU za tjelesnu aktivnost. 

 

Glavni cilj projekta je promovirati tjelesnu aktivnost i njezinu važnost širokoj ciljnoj skupini ljudi  s osobitim naglaskom na aktivno radno stanovništvo između 25 i 50 godina. Projekt se koncentrira na zdravstvena stanja i bolesti uzrokovane neaktivnim i sjedilačkim načinom života te će ponuditi savjete i praktičnim metodama pokazati načine kako ih izbjeći. U projekt je uključeno 6 partnera iz 5 europskih zemalja. Obshtestven Kompas Sdruzhenie iz Bugarske koordinator je projekta, a projektni partneri su uz Udrugu Pannonian i Democritus University of Thrace iz Grčke, Club Intellectuals iz Slovačke, Balkan Tennis Union iz Bugarske te Mountain Bike Klub Kranj iz Slovenije.

 

Aktivnosti će se provoditi tijekom 24 mjeseca  (do prosinca 2022. godine), a sufinanciran je sredstvima programa Europske unije Erasmus+ u iznosu od 274.820 eura.

TO DO konferencija

To Do je sveobuhvatna konferencija kojoj su glavni ciljevi educirati sudionike, probuditi neiskorištene turističke potencijale i aktivno doprinositi sportu. Osim edukacije i spajanja ponude i potražnje sportskih sadržaja, konferencija pruža jedinstvenu priliku i sponzorima, koji se na jednom mjestu mogu upoznati sa detaljima najboljih sportskih događaja u regiji, i načinima na koje iz takvih događaja mogu generirati vrijednost za brandove koje zastupaju.

 

Brojni su primjeri destinacija koje su svoj turistički potencijal probudile zahvaljujući sportskim eventima. Pred i postsezona trebaju dodatan sadržaj kako bi pokrenule svoje potencijale. Zašto ne iskoristiti taj potencijal i biti u društvu najboljih? Organizacija sportskog događaja destinacijama je često pouzdan način za jednostavno povećanje broja noćenja i jačanje vanpansionske potrošnje.

Erasmus+ Sport - VSport

Sportski sektor, posebno na lokalnoj razini, uvelike se oslanja na volontere. Uključivanje volontera ključni je čimbenik uspjeha i dugoročne održivosti sportskih klubova, organizacija i događaja. Udruga Pannonian partner je u VSport projektu čiji je glavni cilj promicanje volonterskih aktivnosti u sportu i razvijanje svijesti o angažmanu volontera u sportskim organizacijama.  Na projektu surađuje 7 organizacija, Regionalni Volonterski centar iz Kielcea, Poljska, koordinator je projekta, a uz Pannonian partneri na projektu su  Mundus Bulgaria (Bugarska), Biderbost Boscan & Rochin (Španjolska), Spin Sport Innovation Gmbh & Co (Njemačka), World University Service - Österreichisches Komitee Verein (Austrija) i Savez Sport Za Sve Vojvodine (Srbija).

Projekt će tijekom 24 mjeseca aktivno raditi na  sveobuhvatnom međunarodnom istraživanju volontiranja u sportu, kreiranju  vodiča za obuku koordinatora volontera u sportu i razvoju web platforme za podršku u radu s volonterima. Projekt je sufinanciran sredstvima programa Europske unije Erasmus+ u iznosu od 250.000 eura.

bottom of page